Izradite zabavne predmete sa svojom djecom
5 zabavnih stvari koje možete raditi s djecom

Djecu treba od malih nogu uključivati u razne kućanske poslove, davati im sitne zadatke, male popravke i sve ono što mogu napraviti u skladu s njihovom dobi. Osim što se djecu na taj način uči odgovornosti, takve aktivnosti mogu biti i jako zabavne. Najbolji je to način da se djeca osamostale.

Odabir aktivnosti ovisi o starosti vašeg djeteta. Bez obzira je li riječ o djetetu vrtićke dobi ili već imate školarca, prije svake aktivnosti morate paziti na njegovu sigurnost.

Iako je najbolji način da dijete savlada novu vještinu taj da samo pokušava dok ne uspije, odrasli bi trebali biti jedini koji će rukovati alatima, a djecu ni na trenutak ne bi trebali ostaviti bez nadzora. To ne znači da dijete ne može sudjelovati u aktivnostima, dodavati vam alat, brusiti, bojati ili obavljati neki zadatak koji je za njega siguran, a učinit će da se osjeća velikim.

Postoje projekti u koje jednostavno morate uključiti svoje dijete. Izradite predmet s kojim će se rado igrati. Sasvim sigurno će više cijeniti ono što svojim rukama zajednički napravite, nego nešto što kupite.

U nastavku donosimo pet jednostavnih aktivnosti za vas i vaše dijete, projekata u kojima ćete zajednički uživati. Pripremite alat i sve što vam je potrebno i krenite u izradu već ovog vikenda.

Budite kreativni u izradi školske ploče sa svojim djetetom

1. Napravite školsku ploču na zidu

Ovo je jedan od najlakših načina za osvježiti djetetovu sobu, a ne zahtijeva električni alat.  Postoje boje koje možete jednostavno nanijeti na zid i po njima pisati kao da pišete po školskoj ploči. I brisati i pisati ponovo.

Ispod ploče napravite dio za odlaganje krede u šarenim bojama. Nakon toga, jedino što vam preostaje je promatrati dječju kreativnost na djelu. Djetetu je važno napomenuti da je njegov prostor za kreativno izražavanje ograničen na crnu plohu zida. Ako vam preostane nešto boje, možete je iskoristiti za izradu ploče u kuhinji za pisanje podsjetnika i napomena ostalim članovima obitelji.

2. Izradite kućicu za ptice

Izrada kućice za ptice odličan je način za vježbu drvodjelskih vještina, za vas i za vaše dijete. Različite ideje dizajna kućica lako je pronaći na internetu, a kreću se od onih jednostavnih za vrapce i sjenice, do složenijih za nešto veće vrste ptica. Odaberite onaj dizajn kućice za ptice koji ćete moći izraditi i pticama u svom susjedstvu pružiti novi dom.

Osim što ćete provesti divne zajedničke trenutke sa svojom djecom mjereći, režući, gradeći i oslikavajući kućicu za ptice, možda uspijete doživjeti i useljenje male ptičje obitelji koja bi zaokružila cijelo iskustvo.

Izradite kućicu za ptice sa svojim djetetom

3. Stvorite radnu / organizacijsku jedinicu

Ove aktivnosti i projekti imaju dvije prednosti. Zabavit ćete se u procesu izrade s djetetom te uživati ​​u dobro organiziranom prostoru bez nereda. Opcija ima mnogo, od gradnje stalka ili spremnika za cipele, kapute i ruksake, do ormarića koji će sakriti nered daleko od očiju gostiju. Provedeno vrijeme s djecom u izradi ovakvih praktičnih predmeta možete iskoristiti i za dogovor gdje ćete nadalje odlagati stvari.

Ako sami sudjeluju u izradi, primjerice, ormarića za cipele, veće su šanse da će ih nakon izuvanja i pospremiti na predviđeno mjesto. Tko zna, možda uspijete i dugoročno održati red u kući.

4. Sastavite vlastitu kutiju s alatom

Kada jednom dobiju vlastiti alat, vaši se klinci počnu osjećati odraslo. I oni mogu kao i tata bušiti, piliti, šarafiti i sve ono što su do sada mogli samo gledati. Problem nastaje kada počnu svoj alat odlagati u istu kutiju za alat u kojem stoji i vaš.

Nastane nered koji potencijalno može biti i opasan jer će djeca posezati u kutiju za svojim alatom, a možda se u vašoj kutiji za alat krije koji oštar predmet. Kao rješenje nameće se izrada jednostavne kutije koja će alat mladog tesara čuvati na jednom mjestu kada nije u uporabi.

Dopustite djetetu da vam pomogne u izradi zabavnih predmeta

5. Sagradite kućicu za igranje iz snova

Bilo da ju pričvrstite na stablo ili na stupove, drvena kućica za igru izazvat će oduševljenje djece svih dobnih skupina. Još će bolji doživljaj biti omogućite li im da vam se pridruže i pomognu oko izrade kućice za igru.

Budite kreativni i pitajte svoje dijete za mišljenje i savjet, ipak se radi o njegovom budućem carstvu. Pronađite inspiraciju i sagradite kamene zidove, tobogan, razne vrste ljuljački i funkcionalne prozore.

To je prostor u kojem će sigurno uživati još mnogo godina, stvarati uspomene, učiti se odgovornosti i družiti sa svojim prijateljima. Bit će još ponosniji ako će im moći reći da su sami to napravili. Ok, uz malu maminu i tatinu pomoć.

 

Rad s djecom nije uvijek lak, ali znanje i samopouzdanje koje steknu u tom procesu nema cijenu. Prihvatite se jedne od ovih aktivnosti, napravite svojim rukama neki predmet po izboru vašeg djeteta i sigurno ćete zavoljeti zajedničke trenutke provedene s onima koji su vam najdraži.

 

Provjerite ponudu višenamjenskog alata

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!