Kako održavati Leatherman multialat?
Kako održavati Leatherman multialat?

AKO GA DOBRO ODRŽAVATE, VAŠ LEATHERMAN MOŽE TRAJATI DOŽIVOTNO.

 

HRĐA I KOROZIJA

 

Svi proizvodi tvrtke Leatherman proizvedeni su od 100% visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika (iznimka su vijčani dijelovi za adapter alata koji su izrađeni od alatnog čelika.) No, nehrđajući čelik nije potpuno otporan na hrđu; otporan je na koroziju.

Ovisno o mješavini metalnih legura, nehrđajući čelik može biti jako otporan na koroziju i relativno mekan (kao što je npr.kuhinjsko posuđe), ili može biti manje otporan na koroziju ali prilično čvrst.

 

Naši proizvodi izrađeni su upravo od drugog tipa mješavine legura, tako da su sve komponente vašeg alata čvrste, a noževi imaju oštar rezni rub. Zbog navedenih razloga, u nedostatku odgovarajućeg održavanja, može se pojaviti korozija.

Vaš Leatherman proizvod treba povremeno očistiti, osušiti i nauljiti kako bi se spriječio nastanak hrđe i korozije. To se osobito odnosi na korištenje u vlažnom ili morskom okruženju. Nakon čišćenja, laganim mašinskim uljem ili sredstvom za podmazivanje (kao što je WD-40) nauljite dijelove koji se zakreću.

Obojene površine ispolirajte krpom za poliranje ili ne-metalnim abrazivnim sredstvom (npr. Scotchbrite jastučićima ili mekom čekinjastom četkom).

 

 

OŠTRENJE

 

Leatherman noževi imaju oštrice koje mogu biti ravne, nazubljene ili kombinirane. Metode oštrenja ovise o vrsti noža tj. oštrice. Imajte na umu da se nazubljene oštrice ne bi trebale oštriti na isti način kao i ravne oštrice.

 

Ravne oštrice mogu se oštriti pomoću standardne opreme, uključujući brus, oštrač za noževe i razne setove za oštrenje. Da biste naoštrili nazubljenu oštricu, svakako upotrijebite set za oštrenje koji je posebno prilagođen oštrenju nazubljenih rubova. Pravilnom metodom oštrenja održavat će se zakrivljenost nazubljenih dijelova oštrice.

 

Oštrite nazubljenu oštricu samo na rubnoj strani; oštrenje ravne (leđne) strane noža će uzrokovati trošenje (habanje), čime se smanjuje učinkovitost noža.

 

ČIŠĆENJE

 

Ovisno o tome čemu je vaš Leatherman bio izložen, postoji nekoliko metoda čišćenja:

 

-         ako je vaš Leatherman bio izložen slanoj vodi ili morskom okruženju, treba ga temeljito isprati u slatkoj vodi, osušiti i podmazati sredstvom za podmazivanje i zaštitu od vode.           

*pojave li se mrlje ili hrđa, primijenite upute iz teksta koji se odnosi na hrđu i koroziju

 

-          ako su se između oštrica nakupile krhotine ili ljepljive tvari, Leatherman se može očistiti u blagoj otopini deterdženta i vode.

 

-          ukoliko trebate ukloniti katran i slične tvari, očistite Leatherman terpentinom ili drugim mineralnim alkoholom. Nemojte koristiti proizvode na bazi klora.

 

-          nakon čišćenja, osušite Leatherman i nanesite blago mašinsko ulje ili sredstvo za podmazivanje i zaštitu od vode (WD-40) kako bi izbacili vlagu iz spojeva. To također pomaže u zaštiti alata od daljnje korozije i lijepljenja.

Komentari
5

(Ocijenjeno: 1 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.

Komentara: 1

Back to top

TestIme TestPrezime

14. veljača 2018

test komentar