Multialat ili džepni nož?
Multialat ili nož?


Znamo da mnogi obožavatelji Leatherman alata preferiraju nositi kako višenamjenski alat u punoj veličini, tako i poseban džepni nožić. Na taj način ste spremni za sve situacije.

Ali što ako tražite alat za svakodnevno nošenje? Mislimo da postoji nekoliko odličnih opcija ako ne želite nositi i multialat u punoj veličini i džepni nožić.

Donosimo vam prednosti i nedostatke multialata naspram džepnih noževa kako biste mogli donijeti izbor koji vam odgovara.

 

SVE O MULTIALATIMA

Tim Leatherman je 1983. godine stvorio prvi višenamjenski alat s kliještima. Do tada su postojeći multialati poput vojničkih noževa ili švicarskih nožića bili vrlo ograničeni po funkcijama. Zapravo, putovanje Europom je inspiriralo Tima da stvori originalni PST (Pocket survival Tool). Tim je shvatio da mu je potrebno više od onoga što je bilo dostupno u to vrijeme.

Od 1983. godine, Leatherman je desetljećima (40+ godina) inovirao multialate. Gotovo svi naši multialati započinju s parom kliješta i uključuju različite veličine odvijača, otvarače i druge alate. Skoro svi uključuju barem jednu oštricu. Dizajnirali smo neke višenamjenske alate s posebnim značajkama za određene industrije. Drugi višenamjenski alati stvoreni su za određene aktivnosti. Signal®, primjerice, je idealan za aktivnosti na otvorenom, a MUT® je idealan za održavanje vojne opreme.

Također nudimo jednostavne višenamjenske alate koje smatramo džepnim noževima. Fokus tih alata je na oštrici, ali imaju barem još jednu značajku koja ih čini praktičnijima i korisnijima. U slučaju FREE® serije, koriste inovativnu magnetsku arhitekturu koja omogućuje glatko kretanje i lako otvaranje.

 

Niste sigurni koji odabrati? Ili trebate li imati oba? Nastavite čitati kako biste vidjeli prednosti i nedostatke oba tipa.

PREDNOSTI MULTIALATA

  • Multialati u punoj veličini dolaze s raznolikim oštricama, uključujući ravne oštrice, nazubljene i specijalizirane pile. Osim toga, većina ih je dostupna s vanjske strane, što znači da možete otvoriti i zaključati nož palcem, slično standardnom džepnom nožiću, kako biste olakšali brze rezove.
  • Uključuju i druge važne alate poput kliješta, bitova i turpije.
  • Nosite ih kako god želite, neki multialati imaju posebne kopče za lako nošenje ili ih možete nositi u futrolama.
  • Postoji širok raspon stilova, značajki i cijena.

NEDOSTACI MULTIALATA

  • Multialati u punoj veličini mogu biti teški za svakodnevno nošenje.
  • Ako je to jedino sredstvo za rezanje koje imate, višenamjenski alat može biti neugodan za držanje u ruci tijekom dugih razdoblja za poslove rezanja.
  • Manje opcija čelika i materijala.
  • Neki višenamjenski alati imaju oštrice koje su dostupne samo otvaranjem alata.


SVE O NOŽEVIMA

Lagani i prenosivi, džepni nožići su jedan od najčešćih predmeta koje ljudi nose svakodnevno, uz telefon, novčanik i ključeve. Od rezanja konopca do sjeckanja jabuke, džepni nožić je koristan na više načina svaki dan.

PREDNOSTI DŽEPNIH NOŽIĆA

  • Tanji profil i lagani za udobno nošenje.
  • Raznolikost oblika oštrica za odabir.

NEDOSTACI DŽEPNIH NOŽIĆA

  • Čak i najbolji nož je ipak... samo nož. Život pruža širok spektar zadataka koje nož ne može izvesti.
  • Svatko tko je slomio oštricu noža pokušavajući nešto otvoriti ili brzo otupio oštricu otvarajući kutije može se povezati s tim.

 

KAKO ODABRATI?

Mislimo da postoje nekoliko odličnih opcija ako ne želite nositi i višenamjenski alat u punoj veličini i džepni nožić. To uključuje odabir jednog multialata i jednog noža ono što nazivamo pristupom 'Najbolje od oba svijeta.'

Alternativno, možete kombinirati manji višenamjenski alat s posebnim džepnim nožićem. 

OPCIJA #1: PRISTUP NAJBOLJE OD OBA SVIJETA

SKELETOOL

Džepni multitool poput Skeletoola® ima tanji profil i samo najosnovnije alate poput kombinirane oštrice od 420HC čelika, kliješta i nastavak za bit. Sa Skeletoolom ćete imati oštru oštricu pri ruci zajedno s najčešće korištenim funkcijama na multialatu. Skeletool uključuje kopču za lako pričvrščavanje za džep. Za neke ljude, ovaj minimalistički multitool je sve što im ikad treba za svakodnevno nošenje.

Ako preferirate ravnu oštricu, pogledajte Skeletool CX.

 

FREE® K4

FREE K4 je multialat temeljen na nožu. Velika, ravna oštrica 8,4cm od 420HC čelika dizajnirana je za većinu rezanja. No, u drški se nalazi još 8 dodatnih alata poput otvarača paketa, šila s rupom za petlju, odvijača i škara. Ovo bi bila dobra opcija za one koji žele više mogućnosti od džepnog noža, ali ne vide potrebu nositi set kliješta. 

OPCIJA #2: DŽEPNI NOŽ + MULTIALAT

Ako biste rađe nosili i multialat i poseban džepni nož, imamo nekoliko opcija koje vas neće biti teški za nošenje. 

Dobar spoj bio bi Rebar® i nož poput Skeletool® KBx.

Rebar je multi-tool s kliještima sa svim osnovnim alatima za svakodnevne popravke i rješavanje problema u pakiranju težine od 189,94g. Uključuje više oštrica, ali zbog dizajna one nisu dostupne s vanjske strane, ali to je manje važno ako ga nadopunite laganim, jednostavnim džepnim nožem poput Skeletool® KBx.

Skeletool® KBx čini stvari jednostavnima s kombiniranom oštricom od 420HC čelika i otvaračem za boce. Zaključajte oštricu noža na mjestu i otključajte je da je sklopite za sigurniji rad. Upotrijebite zamjenjivu kopču kako biste ga lakše nosili. Izvrstan za teške ili brze poslove, svakodnevne upotrebe, to je svestrani džepni nož visoke kvalitete.

VAŠA ODLUKA

Bez obzira jeste li se odlučili nositi velike multialate, džepne noževe ili oboje, Leatherman vam pruža razne opcije. Pogledajte našu kategoriju multialata i noževa za više opcija kako biste sastavili svoj EDC (Every Day Carry) na linku.

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!