Ekstremni zimski sportovi
Top 7 ekstremnih zimskih sportova za najhrabrije

Kada bi vas prijatelji trebali opisati u tri riječi, bile bi to akcija, akcija, akcija!

Navečer kad svi odu spavati, vi uzmete kokice, zamračite sobu i pustite akcijski film, sanjajući o tome da ste jedan od junaka. Impresivno je kad citirate Seagala, Stallonea ili Willisa iz nekog od onih filmova gdje s helikoptera skaču u jureći automobil, ali ne mislimo na takve ljubitelje akcije.

Mislimo na one neustrašive među vama, one koji ne poznaju strah niti dosadu, koji žive za uzbuđenje i adrenalin, čije srce tuče za neku novu avanturu.

Onima koji počnu zijevati na spomen skijanja, uspiju zaspati na turbulentnom letu i dosađuju se na paraglidingu.

Neustrašivi se više od svih vesele zimi, snijegu i ledu jer osim ekstremnih vremenskih uvjeta, ovo je prilika da se okušaju u ekstremnim sportovima zbog kojih ostatak ekipe zadržava dah.

Visina, brzina, akrobacije, napor… krenimo u zimsku avanturu za najhrabrije. Donosimo popis 7 najekstremnijih zimskih sportova.

Snowboard bijeg pred lavinom

1. Skijanje slobodnim stilom

Poznatije pod nazivom freestyle skijanje, skijanje slobodnim stilom međunarodno je priznat sport od 1979. godine.

Nabijen adrenalinom, freestyle skijanje mnogo je više od brzine. Skija se na neuređenim stazama s mnogo prepreka i brdašca, izazova koje treba savladati.

Najvažniji je vizualni dojam, pa skijaši koji skijaju slobodnim stilom puno polažu u kvalitetu izvedbe svojih skokova i trikova, radeći salto u zraku, bježeći pred lavinama i skijajući u svim smjerovima.

2. Skeleton

Prvi puta se pojavio u olimpijskom programu 1928. godine, a 2002. godine skeleton je uvršten kao trajna olimpijska disciplina.

Male sanjke, strma ledena traka i jedan čovjek koji leži na minijaturnim metalnim sanjkama, licem okrenutim prema dolje pokušavajući što je brže moguće doći do cilja.

Ne zvuči baš ekstremno, zar ne, a jedan je od najopasnijih sportova.

Pri brzini od 140 km/h gdje se sportaš spušta na glavu, a sanjkama upravlja samo svojim tijelo, skeleton ledi krv u žilama.

Freestyle skijanje

3. Skijaški skokovi i letovi

Najmanja pogreška kod skijaških skokova i letova može biti kobna. Zato je ovaj sport visoko na listi najrizičnijih sportova općenito, ne samo zimskih sportova.

Velika brzina kojom se skijaš spušta po uskoj stazi da bi se odrazio i poletio u zrak ulijeva strahopoštovanje. Let od 200 metara i pokušaj da se sigurno dotaknete podloga, pritom ostajući na nogama, vještina je koju je iznimno teško istrenirati.

4. Penjanje po ledu

Na zamrznutim liticama i ledenim planinskim vrhovima ili zamrznutim vodopadima, penjanje po ledu ekstremna je verzija klasičnog alpinizma. Opasniji nasljednik alpinizma podrazumijeva dobru utreniranost sportaša, ali i svu onu opremu koja se koristi u alpinizmu, užad, kacige, cepine, dereze.

Osim toga, ključna je dobra psihička priprema jer u trenucima po život opasnih situacija treba brzo donositi odluke.

Penjanje po ledu idealan je sport za zaljubljenike u adrenalin koji žele dijeliti svoju strast, najzabavniji je u društvu.

Skijaški skokovi

5. Skijoring

Originalno potječe iz Norveške, a uključuje i životinje. Nekoliko dobro utreniranih pasa pričvršćeni su na uzicu od otprilike 2 metra duljine i vuku sportaše na skijama. Ne brinite, životinje ne smiju biti ni na što natjerane, sami moraju povući skijaša i biti brži od protivnika. Utrka je duga oko 25 kilometara.

Kod ovog se sporta dostiže velika brzina, ali je najopasnije to što sam skijaš ne upravlja smjerom kretanja, brzinom i nema potpunu kontrolu nad skijama.

Psi su nepredvidljivi i mogu skrenuti s utabanog puta pa može doći do ozljeđivanja skijaša. Sve u svemu, zabavan sport za društvo željno avanture.

Ronjenje pod ledom

6. Ronjenje pod ledom

Zimski sportovi koji ne uključuju skije mogu biti i opasniji od “skijaških” zimskih sportova. Jedan od takvih je ronjenje pod ledom.

Ronilac mora imati svu potrebnu ronilačku opremu i biti upoznat sa zakonitostima sporta radi vlastite sigurnosti.

Opasnost pod ledom vreba sa svih strana. Zbog niske temperature može doći do problema u funkcioniranju ronilačke opreme, hipotermije ronioca i dezorijentiranosti.

Posljednje je najopasnije jer ronilac može izaći iz ledene vode samo kroz rupu probušenu u ledu. Ovaj sport zahtijeva dobru logistiku, pripremu i, svakako, pratnju.

7. Kitewing

Popis ekstremnih zimskih sportova zaključujemo jednim koji svoje začetke vuče iz Finske.

Uključuje skije ili snowboard, te samostojeće krilo, nalik onom koje se koristi za surfanje po vodi. Uz vlastitu snagu, sportaš se oslanja na snagu vjetra koji ga pokreće i daje mu dodatnu brzinu.

Kako sportaši željni avanture uglavnom biraju teško dostupne, iznimno strme staze, ovaj sport je uvršten među zahtjevnije i opasnije zimske sportove.

Penjanje po ledu

Nijedan od spomenutih sportova nije samo zabava. Riječ je o sportovima koji, uz dozu adrenalina, nose sa sobom i dozu opasnosti.

Dobra fizička priprema je preduvjet za bavljenje ekstremnim sportovima. Jednako bitna je i oprema.

Bez prave opreme dovodite se u opasnost i izlažete riziku od ozljeđivanja. Posebno su problematični surovi vremenski uvjeti koji vladaju u zimi i koji u trenutku mogu pretvoriti uživanje u tragediju.

Prepušteni ste sami sebe i morate se pobrinuti da u tim situacijama imate sve što trebate da se iz njih izvučete.

Najvažniji je dobar višenamjenski alat koji će vam pomoći prilikom sitnijih popravaka vaše opreme ili, jednostavno, prilikom otvaranja konzerve i boce pića za okrjepu.

Odvažite se i dodajte malo adrenalina u svoj život, ali ne krećite u pustolovinu bez pomagača, multialata koji će biti vaša desna ruka u svim avanturama.

 

Provjerite ponudu višenamjenskih alata

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!