Kako se pripremiti za planinarenje po snijegu?
Natuknice za avanturiste: što vam sve treba za zimsko planinarenje!

Planine, to čarobno mjesto gdje pronalazimo mir, rješavamo se stresa i uživamo u prirodi koja opušta. Potreba za odmakom od užurbanog i stresnog radnog tjedna potaknula je sve više ljudi da svoje slobodne vikende i godišnje odmore provode u prirodi, što dalje od civilizacije, a planine se nameću kao idealna destinacija.

Osim ljetnog boravka u planinama, posebno popularan je i zimski odmor u planinama.

Skijanje pruža dio tog zimskog doživljaja, ali ipak ne predstavlja potpun odmak od civilizacije. Skija se po održavanim stazama velikih skijališta gdje uglavnom boravi mnogo ljudi.

Nije bezazlen sport i zahtjeva pripremu, ali je daleko sigurniji od planinarenja po snježnim padinama.

Zimsko planinarenje

Mnogima zvuči zabavno i miriši na adrenalin, ali spremajući se na tu avanturu nisu uopće svjesni u što se upuštaju.

Ne, planinarenje u snježnim uvjetima nije nimalo nalik planinarenju u proljeće.

Zima u planinama može biti surova i nepredvidljiva, pa ako i pomišljate na to da provedete vikend u planini pokrivenoj snijegom, morate biti dobro pripremljeni na sve što vas ondje čeka.

Oprema za zimsko planinarenje

Hladnoća je vaš najveći neprijatelj

Za početak, hladnoća je prvo na što morate misliti. U planinama vladaju drugačiji temperaturni uvjeti od onih na koje ćete naići u podnožju planine, a što je najgore, vrijeme se može drastično promijeniti u minuti.

Važno je slojevito se obući, u suprotnom riskirate ozbiljne ozebline. 

Prvi sloj odjeće mora biti od materijala koji omogućuje da koža diše i da znoj s tijela isparava. Pamuk trebate izbjegavati, čak i ako ste dobro utopljeni, zbog znoja koji se zadržava na tijelu može doći do pothlađivanja.

Središnji sloj odjeće mora pružiti dovoljno topline, preporučljivo je da bude od flisa, a gornji sloj treba biti vjetro i vodonepropusan.

Jednako važan, ako ne i važniji, je izbor obuće. Ona mora biti nepropusna, topla i izdržljiva. Ponesite dodatni par čarapa za svaki slučaj.

Ne računajte na vidljive putokaze

Snijeg na planini iz temelja mijenja pravila igre, pa zaboravite na sve ono što ste do sada naučili kako se kretati na planini.

Markacija koju slijedite i po kojoj se orijentirate vjerojatno neće biti od nikakve koristi u zimskim uvjetima jer će ju prekriti snijeg.

Zaboravite i na dobro znane staze i puteljke kojima ste možda već nekoliko puta kročili. Pod nanosima snijega ne samo da nećete vidjeti planinarske staze, već nakon nekoliko koraka možda nećete vidjeti ni vlastite stope u snijegu i trag kojim ste prošli.

Ne računajte ni na to da ćete se moći vratiti po istom putu. Orijentacija u snježnim uvjetima iznimno je izazovna.

Budite spremni na to da cijela planina izgleda jednolično, bijelo, nepregledno.

Uzmite kompas i orijentirajte se prema stranama svijeta. Jedni je to način da sretno stignete kamo ste se zaputili.

Jedino pomoću kompasa se sigurno možete orijentirati na snježnim planinama

U planinama ste sami

U ljetnim mjesecima vjerojatnost je da ćete naići na grupe planinara koji, jednako kao i vi, uživaju u svježem zraku drvećem pokrivenih planina. U zimi ne računajte na to.

Osim što ćete biti sami na putu kojeg ste odredili, vjerojatno je i da ćete stići na zatvorena vrata planinarskog doma. Prije nego se uputite na planinu informirajte se ima li otvorenih prenoćišta i možete li tamo dobiti obrok.

U protivnom, osigurajte dovoljne zalihe hrane i pića koje ćete ponijeti u svom ruksaku, ovisno o planiranom trajanju vaše avanture. Dodajte još i malo više, za svaki slučaj.

zaboravite na mobitel

Možda se oslanjate na mobitel u svim drugim situacijama, ali na planini neće biti od prevelike koristi.

Osim nedovoljne pokrivenosti područja signalom, problem je i niskih temperatura koje će nepovoljno utjecati na trajanje baterije mobitela. Možete se pouzdati samo u sebe i svoje sposobnosti.

Ipak, ono što možete učiniti je napraviti detaljan plan puta i to podijeliti s osobom koja vam je bliska. Obavijestite ju kad krećete na planinu, gdje startate i na kojem mjestu planirate završiti svoj snježni planinski podvig.

Napomenite joj i kada se planirate vratiti kako bi mogla potražiti pomoć, ako to ne bude u planirano vrijeme.

Leatherman Free P4 idealan za zimsko planinarenje

Spremite se na sve

Pobrojali smo dio rizika koji vrebaju u snijegom zatrpanim planinama. Ipak, ne dajte se obeshrabriti jer ćete rijetko gdje, kao na takvoj avanturi, pronaći osobno zadovoljstvo, mir, životnu energiju i odmor za dušu. Tijelo ćete sigurno iscrpiti, ali će vrijediti.

Budite svjesni da ste prepušteni sami sebi i da ćete moći iskoristiti samo ono što ste spakirali u ruksak.

Osim osnovnih potrepština tu se mora naći i vaš najvjerniji suputnik, višenamjenski alat na koji možete uvijek računati.

Otvaranje konzerve ili boce, rezanje žice, popravljanje vezice na vašim nepropusnim cipelama ili pomoć u sastavljanju šatora za zaklon… mnogo je situacija u kojima ćete trebati korisnog suputnika.

Naša preporuka je Leatherman Free P4 s ukupno 21 alatom koji je dovoljno lagan multialat da ćete ga nositi bez problema, a dovoljno moćan da s vama pobijedi planinu.

 

Pronađite savršeni multialat za vašu zimsku avanturu

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!