Vožnja bicikla kao priprema za skijanje
Bicikliranjem se pripremite za zimske sportove

Prvim pahuljama snijega najviše se vesele klinci. Beskrajno zabavne igre na snijegu, obavezan snjegović s metlom u ruci i male ručice koje spretno rade grudu i uživaju kad pogode jedno drugo, ili vas.

Čak se i njihova radost teško može mjeriti s radošću istinskih zaljubljenika u skijanje ili snowboardanje kad se temperature počnu spuštati prema nuli, kad padnu prve pahulje snijega i zabijele se vrhovi planina. Da, dolazi njihovo vrijeme.

Spremni za skijanje?

Skijanje i snowboardanje spadaju u red onih sportova kojima se većina ne bavi cijele godine, nego sezonski, u vrijeme zime. Radi se o fizički iznimno zahtjevnim sportovima kod kojih je mogućnost ozljeda velika i koji zahtijevaju dobru pripremu.

Možda vjerujete da ste spremni, ali pitanje je jesu li spremni vaši mišići i zglobovi. Najgore što možete napraviti jest vjerovati da ćete biti sigurni ako rekreativno i lagano skijate, plovite plavim stazama bez naglih pokreta i velikih promjena smjera i ritma. Čak i kada ne osjećate umor u nogama, vaše tijelo trpi, mišići osjećaju napor i pritisak, jednako kao i zglobovi.

Skijanje je zahtjevan i opasan sport

Počnite na vrijeme

Prije odlaska na skijanje potrebno je barem dva do tri mjeseca intenzivno provoditi vježbe snage određenih mišićnih skupina, kao i stabilizacijske vježbe cijelog tijela kako biste prevenirali ozljede i na skijama maksimalno uživali. Trebali biste trenirati tri puta tjedno kako bi vježbe imale učinak.

Loša vijest za sve one koji na pripreme za skijanje pomisle tjedan ili dva prije osvajanja skijaških vrhova - nećete apsolutno ništa postići u smislu bolje fizičke spreme. Zato krenite na vrijeme.

Ne trebate skupe teretane

Intenzitet vježbi prvenstveno treba prilagoditi općem zdravstvenom stanju i dobi, a važno je koncentrirati se na razvoj snage cjelokupnog mišićnog trupa, posebno natkoljenica i mišića koji su aktivni stabilizatori koljena. Najčešće na skijanju stradaju upravo koljena.

Za one koji se ne bave redovito sportom, važno je da s izvođenjem vježbi krenu postupno i polagano pojačavaju opterećenje i dužinu trajanja treninga.

Nije potrebno odlaziti u skupe teretane i uzimati individualne sate s trenerom. Sve vježbe kojima možete ojačati muskulaturu možete provoditi i kod kuće. Čučnjevi, sklekovi, iskoraci i trbušnjaci, vježbe koje već sami znate napraviti bit će vam sasvim dovoljne za početak kako biste ojačali mišiće nogu.

Fizičke pripreme za skijanje

Bicikliranje za bolju kondiciju

Ipak, vježbe snage same za sebe neće mnogo značiti u pripremi za skijanje ako ne uključite i one aktivnosti kojima ćete povećati kondiciju.

Prilično je naporno biti na skijama cijeli dan, već se nakon prvog spusta dobro oznojite i teže dišete. Da, to je nedostatak kondicije.

Najbolja priprema za stjecanje kondicije jest vožnja bicikla, posebno u zimskim uvjetima. Osim što ćete ojačati noge i postići bazičnu razinu fizičke kondicije, vožnjom bicikla na hladnijim temperaturama tijelo ćete pripremiti na uvjete koji ga čekaju na planini.

Bicikl je dovoljno voziti dva do tri puta tjedno po sat vremena.

Preporučuje se odabrati zahtjevnije rute, ne gradske ravne ulice. Uputite se biciklom na brdovita područja, neravne terene, prirodu. To vas, zapravo, i čeka na skijalištima i za to se pripremate.

Zimsko bicikliranje

Neočekivani kvarovi na biciklu

Međutim, imajte na umu da vožnja daleko od gradskih ulica nosi svoje rizike, posebno ako se uputite na zabačenije rubne predjele okolnih planina.

Morate biti spremni na iznenadne kvarove na biciklu i imati alat kojim ih možete popraviti.

Mnogo je mogućih scenarija, može vam pasti lanac na biciklu, opustiti se koji vijak na kotaču, možda treba prilagoditi amortizere na brdsku vožnju ili jednostavno promijeniti visinu sjedala.

Čine se kao jednostavni popravci, zar ne? Jesu, ali samo ako imate pravi alat uz sebe. Bez njega ste nemoćni.

Jedan alat za sve situacije

Nema potrebe da nosite čitavu kutiju s alatom na bicikliranje, potreban vam je samo jedan višenamjenski alat koji će biti pouzdan partner u svim iznenadnim situacijama.

Leathermanov Skeletool iznimno je lagan multialat koji teži svega 142 g, pa vam neće smetati u vožnji, malenih je dimenzija, a iznimno moćan.

Leatherman Skeletool

Sadrži ukupno 7 alata, kombiniranu oštricu od nehrđajućeg čelika, kliješta, držač bitova i još mnogo toga što će vam pomoći da uspješno riješite sve nepoželjne kvarove na biciklu. Uz mnoge prednosti Skeletoola, postoji i mogućnost nadopune uz set izmjenjivih bitova.

Bonus, ima i otvarač za boce, pa možete napraviti malu stanku za odmor i okrijepu u slučaju da ste se uputili na dulje bicikliranje.

Bicikliranjem se pripremite za uživanje u zimskim radostima, izbjegnite ozljede i brinite o svojoj sigurnosti. Ne zaboravite ponijeti svoj Leatherman, on je zadužen za sigurnost vašeg bicikla.

 

Kupi svoj Leatherman skeletool

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!