Radovi na otvorenom koje bi trebalo obaviti dolaskom proljeća
Radovi na otvorenom koje bi trebalo obaviti dolaskom proljeća

Proljeće nam kalendarski stiže 20. ožujka, ali klimatološki je postalo jako teško procijeniti kakvo nas vrijeme očekuje u ožujku i travnju. Ipak, priroda se polako počela buditi, stiže toplije vrijeme i neki od vas su zasigurno već počeli s radovima u vrtu i okućnici.

Osim sadnje i sijanja biljaka, pravo je vrijeme za osvježavanje ograde i nadstrešnica, uređenje terase i bojenje zidova. Ako ste u nedoumici što bi mogli od ožujka raditi u vrtu te koji su sve radovi potrebni nakon zime, donosimo vam par prijedloga. 

Radovi u vrtu tijekom ožujka 

Ako živite na selu i li imate vikendicu te vlastiti vrt, zasigurno se već zemlju priremili za sadnju. Sadite li povrće za svoju obitelj, možete zemljište prekopati motikom ili štihačom, a koja će vam od ove dvije alatke trebati ovisi isključivo od vrste zemljišta. Ako imate veće zemljište, trebat ćete ga preorati, a u oba slučaja dobro je zemlju posipati gnojivom. 

U ožujku se siju i sade otpornije kulture kao što su mrkva, blitva, luk, celer, špinat, salata, čičoka, rotkvice, kopar, pastrnjak i peršin. Krajem ožujka ili početkom travnja mogu se također saditi kupus, koraba (keleraba) i kelj. Isto tako, već u ožujku se mogu početi pripremati rasadnice sezonskog povrća kao što su prokulice, brokula, paprika, krastavci, rajčica, cvjetača, kupus, patlidžan, lubenica i dinja. 

Sjeme možete kupiti u poljoprivrednim apotekama ili još bolje potražiti ga kod osoba koje se bave poljoprivredom i čuvaju sjeme od prošle godine. Sjeme za rasadnice možete posijati u male teglice ili sandučiće s mješavinom zemlje i pijeska. Ako nemate plastenik ili staklenik, možete bilje prekriti prozirnom folijom kako bi osigurali što veću vlažnost i toplinu, zbog boljeg klijanja.

Radovi u vrtu tijekom travnja

Iako u travnju postoji mogućnosti za mraz, tlo je toplije te kreću intenzivniji radovi u vrtu. Sadimo i sijemo sve što nismo stigli u ožujku ili smo zbog vremenskih neprilika odgodili. Osim već ranije spomenutih povrtnih kultura, u travnju se može obaviti sjetva ili sađenje krastavaca, tikvica, graška, cikle i krumpira

Paprike, patlidžan, rajčice i druge presadnice se i dalje sade ili njeguju u zatvorenom prostoru. Krajem travnja se mlade biljke presadnica mogu pikirati u veće posudice te dodatno prihraniti odgovarajućim sredstvima.  Proljeće je idealno vrijeme za sadnju određenih vrste ukrasnog bilja, a kao što su primjerice ruže i zimzeleni grmovi. Kada zemlja više nije smrznuta i vlažna, možete započeti sa sadnjom voćaka. U travnju se također preporučuje postavljanje komposta oko drveta voćaka, a osim održavanja plodnosti zemlje to će doprinijeli suzbijanju korova i omogućiti duže zadržavanje vlage

Proljetna rezidba voćaka radi se puno kasnije nego ostali radovi u vrtu, odnosno tek početkom lipnja. Kako bi urod bio što bolji, radi se rezidba na jezgričavim (jabuka, kruška) voćkama i ova rezidba se naziva i zelenom rezidbom.

Radovi na otvorenom u proljeće 

Osim radova u vrtu, topliji dana su pravi trenutak za saniranja i popravke oko kuće. Ponajprije se to odnosi na pregled stanja i sanaciju krova i oluka, bojanje ograde i vanjske stolarije, uređenje terase i radove na fasadi. Nakon zime je izrazito važno dobro pregledati oluke te ih redovito čistiti od smeća i lišća koje se nakupilo. Dobro je povjeriti i slivnike na ravnim krovovima te terasama. 

Dotrajale ili oštećene prozorske okvire, naročito one od drva, nije nužno zamijeniti nego se mogu sanirati spajanjem i punjenjem silikonom te kasnijim bojanjem. Nakon zimskih mjeseci je potrebno provjeriti u kojem su stanju pragovi ulaznih, ali i balkonskih vrata. U slučaju da imate željezne stupove ograde, važno je da su oni na vrhu začepljeni kako se unutar njih ne bi skupljala voda.  Ako je kiša napunila stupove vodom, a zimi se stvorio led i širio unutar stupa, postoji mogućnost da su se uništili bridovi stupa. U proljetnim mjesecima je vrijeme za sanaciju, a ujedno idealna prilika za osvježiti ogradu novim slojem boje – bez obzira je li drvena ili željezna. 

Većinu prepravaka, bojanje i čišćenje zasigurno možete obaviti sami, ali za radove kao što su lijepljenje pločica na terasi, postavljanje kocki u dvorištu ili zidanje ipak potražite pomoć majstora. Kod spomenutih radova moraju se poštovati određena pravila kako bi bili izvedeni na odgovarajući način. Primjerice, ako pločice na terasi nisu dobro postavljene, odnosno imaju krivi nagib, voda će se skupljati te stvarati probleme. Kvalitetan majstor vam može ponuditi najbolje i najadekvatnije rješenje koje će često u konačnici biti puno jeftinije nego nestručan i improvizirani rad. Uvijek je prije samog početi gradova dobro zatražiti troškovnik i točno definirati opis poslova te rok izvedbe radova. Ujedno, u rano proljeće će sigurno biti lakše pronaći majstore nego u ljeto.

Alati za radove u vrtu i oko kuće

Osim standardnih alata koje imate u svojoj garaži, a kao što su pila, čekić, bušilica i kliješta, od velike pomoći će vam biti i brusilica, visokotlačni perač te alat za vrt kao što su lopata, motika, ručna kolica i nož za radove u vrtu i oko kuće. Brusilica će vam trebati ako planirate uređivati i bojati ogradu, ulazna vrata garaže ili druge površine oko kuće. Visokotlačni perač je pak idealan za pranje terase i ograde. 

Na popis manjeg alata slobodno dodajte i Leatherman K2 koji ima 8,4 cm ravnu oštricu i sedam dodatnih alata, uključujući alat za odvajanje i križni odvijač te predstavlja pravi spoj noža i multialata. Leatherman K4 pak ima dodatne škarice s oprugom za rješavanje različitih poslova. Oba multialata imaju kombiniranu oštricu – ravnu i nazubljenu s kojom je jednostavnije rezati špagu i druge slične materijale. Leatherman Surge je multialat koji će također biti od pomoći pri popravcima oko kuće jer ima ugrađena kliješta i najduže oštrice noževa. Sa svojim izmjenjivim oštricama, izmjenjivim rezačem žica od visokokvalitetnog čelika, Surge je stvoren za poslove oko kuće – na ogradi, terasi, u garaži i vrtu. 

Za prekopavanje zemlje i kopanje u vrtu trebaju vam vrtna lopata, manje ili veća motika te ručna kolica za prijevoz zemlje, ali i većeg alata. Za rezidbu voćaka će vam trebati škare, nož, pila ili motorka. Poželjno je da je alat lagan, kako bi se njime lakše rukovalo, da ne stvara žuljeve i da ima odgovaajuću ručku.

 

Najveću ponudu multialata za radove na otvorenom, ali i za druge prilike možete pronaći jednim klikom na link. 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!