Koliko često je potrebno napraviti servis skija?
Kako i kada servisirati skijašku opremu

Kupnja skijaške opreme veliki je financijski izdatak. Cijena skija i pancerica često premašuju pola prosječne hrvatske plaće, ako na to dodamo još i skijaško odijelo, štapove, kacigu i skijaške naočale, čini se kako se radi o jednom od najskupljih sportova.

Kao i snowboarding, skijanje zaista i je skup sport, ali mnogi će se složiti kako vrijedi svake uložene kune. Gušt koji se ne može opisati, može se samo osjetiti.

Ono što je dobro u cijeloj priči jest činjenica da skijaška oprema predstavlja dugoročno ulaganje. Skije, snowboard i pancerice trebale bi rekreativce držati više sezona, a nije rijetkost da uz pravilno održavanje traju i desetljeće, čak i više.

Ključ dugog života skijaške opreme leži u redovnom servisiranju opreme, ne samo nakon svake sezone, već i nakon svakog izlaska na snijeg, kao i u njenom pravilnom skladištenju nakon skijaške sezone.

No, krenimo redom.

Skijaška odjeća

Nema mnogo mudrosti u održavanju skijaške odjeće, a u slučaju kakve nedoumice potrebno je pogledati etiketu i pročitati upute proizvođača o pravilnom održavaju skijaške odjeće.

Ipak, ono što je bitno naglasiti, osim očigledne potrebe da se skijaška odjeća prije spremanja u ormar mora dobro posušiti, jest to da se u njenom pranju ne bi trebalo pretjerivati.

Skijaško odijelo potrebno je prati samo onda kada je to neophodno i nikako ne upotrebljavati omekšivač pri pranju. Deterdžent bi trebao biti što blaži, a temperatura pranja što niža. Svako pranje dodatno smanjuje vodonepropusnost skijaške odjeće.

Snowboarding

Pancerice

Prije skladištenja pancerica potrebno je dobro osušiti njihovu unutrašnjost.

Liner iz ljušture pancerica treba izvući van i ostaviti barem dva dana na toplom mjestu kako bi se u potpunosti osušio. Nije ga preporučljivo prati, posebno ako se radi o kvalitetnijim pancericama čiji je liner termosenzibilan i prilagodljiv stopalu skijaša.

Pancerice se ne smiju skladištiti u vlažnim prostorijama jer mogu navući vlagu, a na njima se razviti plijesan.

Zapamtite, prije skladištenja pancerice zakopčajte. U protivnom će se stajanjem plastika razvući, pa ćete imati poteškoća da ih zakopčate.

Provjerite čvrstoću vijaka na svojim pancericama i svakako ih malo zategnite ako su popustili, a možete ih i našpricati sredstvom za podmazivanje kako ne bi došlo do korozije metalnih dijelova.

Za takve sitne popravke bit će vam dovoljan višenamjenski alat s malim odvijačem.

Leatherman višenamjenski alat

Skije

Čuvanje skija posebna je priča. One zahtijevaju veću brigu i pažnju. To i zaslužuju, ipak su zvijezde skijaških staza.

Kao i pancerice, ni skije ne bi trebali smjestiti u vlažnu prostoriju jer rubnici skija mogu vrlo brzo navući vlagu i korodirati.

Ne bi ih trebalo ni naslanjati na zid. Bilo bi idealno kada biste ih mogli ostaviti da vise i nisu u kontaktu ni s kakvom površinom ili, pak, da ih naslonite na drvenu površinu s bazom skija okrenutom prema sredini prostorije.

Skije treba isprati običnom vodom kako bi se uklonila nečistoća i kemikalije s prometnica ako su skije transportirane na krovnim nosačima.

S ozbiljnim ozljedama skija nikako ne biste trebali čekati i morate ih odmah odvesti u specijalizirani servis.

Veća udubljenja koja nastaju kao posljedica sudara skije s kamenom ili dijelom tla koje nije pokriveno snijegom, mogu nepovratno uništiti skiju. Ako se kroz nastale pukotine vlaga uvuče u unutrašnjost skije bit će ju teško spasiti.

Za manja oštećenja i redovno održavanje skija dovoljni ste sami.

U svakoj prodavaonici skijaške opreme možete nabaviti vosak kojim ćete tretirati skije po završetku skijaške sezone. Radi se o toplom vosku nanos kojeg zahtijeva određenu vještinu i znanje.

Hladni vosak na skije je preporučljivo nanijeti više puta tijekom skijaške sezone kako biste ih maksimalno zaštitili. Svaki odlazak na snijeg skida sloj voska s vaših skija i, ako ga ne obnavljate, izlaže skije oštećenjima i vlazi.

Isto vrijedi i za snowboard. Što mu češće posvećujete pažnju, to će vas duže pratiti na vašim snježnim avanturama.

Servis snowboarda

Vezovi

Zbog vlage koja se može uvući u skiju i njene rubove, ali i zbog vezova, skije i snowboard nije preporučljivo ostavljati na hladnom mjestu kao što je to automobil na niskim zimskim temperaturama.

Čak i ako ste se predvečer vratili sa skijanja, a rano ujutro idete opet, unesite ih na toplo i suho mjesto.

Vezove je nakon skijaške sezone potrebno malo otpustiti kako opruge unutar njih ne bi trpjele opterećenje. Za to nije potreban poseban alat, bit će dovoljan onaj kojeg sadrže prosječno opremljeni višenamjenski alati.

“Do it yourself” servis

Iako se većina skijaša odlučuje za specijalizirane skijaške servise gdje cijena servisa skija ili snowboarda doseže i nekoliko stotina kuna, to nije neophodno. Sve to možete napraviti i sami. Barem ako je riječ o jednostavnom i redovitom održavanju, nanosu voska radi sprečavanja nastanka hrđe, otpuštanju vezova ili zatezanju vijaka.

Trebate malo dobre volje i višenamjenski alat koji će vam pomoći. Ako ga nemate, vrijeme je da ga nabavite. Ne samo za servis vaše skijaške opreme, već i za sve druge sitnije kućne popravke ili nenadane situacije.

Leatherman višenamjenski alat bit će upravo to, najveća pomoć i prijatelj koji vas neće iznevjeriti.

Oslonite se na njega, neće odati da vam je pomogao, a vi se možete pohvaliti kako sami servisirate svoju skijašku ili snowboard opremu.

 

Provjerite ponudu multi alata

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!