Upute za lakše sastavljanje namještaja
7 trikova za montažu namještaja

Sigurno ste barem jednom probali sastavljati namještaj samostalno. Proces započne ambiciozno uz stav da se sve može kad se hoće, a već pri prvim problemima sa sastavljanjem polako gubimo živce. Stresan je to proces za sve uključene.

Nakon početnog zanosa najčešće slijedi lagana nervoza, koja se razvije u osjećaj da ste ipak uzeli prevelik zalogaj.

Uvjereni ste da su upute pogrešne, da nisu isporučeni svi potrebni dijelovi za sastavljanje namještaja, ali ne priznajete da ste vi možda pogriješili u koracima. Frustracije se brzo krenu gomilati, psovke mrmljati, a barem jedan rezervni vijak demonstrativno bacate o pod sve dok stvari napokon ne krenu sjedati na svoje mjesto.

Ipak, kad posao bude obavljen i kad konačno montirate svoj novi komad namještaja,nema većeg zadovoljstva. Uspjeli ste i sada vam preostaje samo da se divite novom namještaju i svojim vlastitim sposobnostima. Naravno, i vaši ukućani. Pomislit ćete da i nije bilo tako strašno. I ne mora biti strašno ako se dobro organizirate i pripremite. Za početak, slijedite nekoliko jednostavnih pravila za montažu namještaja u nastavku i ne biste trebali imati baš nikakvih problema.

1. Odredite vrijeme za montažu

Uzmite dovoljno vremena kada krećete u projekt montaže namještaja. Ako ste umorni ili u žurbi, veće su šanse da ćete preskočiti barem jedan od važnih koraka i napraviti pogrešku. Drugim riječima, sitni noćni sati nisu dobro vrijeme za početak sastavljanja okvira vašeg novog kreveta. Odvojite više vremena za montažu nego što mislite da će vam trebati.

Montaža namještaja iziskuje dovoljno vremena i dobru organizaciju

2. Napravite popis i pribavite potreban alat

Prije nego krenete s procesom montaže, otvorite knjižicu s uputama. Ako ste je zametnuli u međuvremenu, ne očajavajte, potražite upute za sastavljanje namještaja na internetu. Velike su šanse da ćete ih ondje brzo i lako pronaći.

Na prvoj stranici trebao bi stajati detaljan popis svega što ćete koristiti u montaži, uključujući i količine pojedinih vijaka, matica i ostalog. Zatim pregledajte i provjerite jesu li svi dijelovi na broju. Mnogo je jednostavnije zaletjeti se do trgovine po dio koji nedostaje prije no što počnete s montažom nego prekidati posao i nabavljati potreban materijal.

Alat je iznimno važan i trebate imati dobar alat koji će vam omogućiti da što brže i uspješnije montirate namještaj.

3. Budite organizirani

Uredno posložite sav potreban materijal i alat za montažu pred sebe kako biste jasno vidjeli svaki dio koji ćete slagati, najbolje na pod ili dovoljno veliki stol.

Ako neki predmeti izgledaju slično, označite ih papirićem kako biste točno znali koji je za što. Sve vijke, čavle i ostale sitne metalne dijelove držite odvojeno u plastičnim kutijama, na taj ćete način spriječiti da se izgube i uvijek znati gdje se nalaze kada treba posegnuti za njima.

4. Oslobodite prostor

Nemojte napraviti pogrešku misleći da vam za montažu namještaja treba tek onoliko prostora koliko će taj montirani namještaj i zauzeti. Oslobodite veći dio prostora u kojem ćete raditi i, ako treba, pomaknite sav ostali namještaj koji bi vam u montaži mogao smetati. Ako prostor držite organiziranim i ne pretrpate ga, nećete imati problema.

Potražite pomoć u sastavljanju većeg namještaja

5. Pripazite na radnu površinu

O vrsti namještaja koji montirate ovisi kakvu podlogu, odnosno površinu za montažu trebate odabrati. Primjerice, ako nešto trebate postaviti u savršenu ravninu, onda bi montaža na debelom tepihu ili u dvorištu na travi zakomplicirala sastavljanje namještaja.

Glatka i čvrsta površina poput tvrdog drveta ili laminata pomoći će vam kod montaže takvog namještaja. Za materijale koji lako pucaju kad se na njima koristi sila poput zabijanja čavla, bilo bi praktičnije imati mekaniju podlogu koja bi mogla apsorbirati udarce i spriječiti puknuće materijala.

6. Stvorite ugodnu atmosferu

Važno je poznavati samog sebe i znati u kakvoj smo atmosferi najproduktivniji, što nas inspirira i motivira na rad. Nekim ljudima potrebna je potpuna tišina kako bi bili usredotočeni. Ako ste jedan od njih, zatvorite vrata i recite ukućanima da vas ne ometaju dok ne završite posao montaže namještaja.

Ako znate da ćete cijeli dan provesti montirajući dijelove namještaja, pronađite omiljenu radio stanicu ili glazbu koju volite slušati kako bi vam vrijeme brže prošlo i kako biste se opustili. Pazite da ne učinite pogrešku i ne odaberete glazbu ili prostor koji će vam odvlačiti pozornost. Bitno je da ostanete koncentrirani kako ne biste preskočili kakav važan detalj.

7. Potražite pomoć

Ponekad montaža većeg komada namještaja zahtijeva više od dvije ruke. Zato se ne ustručavajte nazvati prijatelja i zatražiti pomoć. Postoji mogućnost da ćete ubrzo biti u prilici uzvratiti uslugu, a onda ćete biti spremni i moći podijeliti nekoliko korisnih savjeta koji će olakšati i ubrzati proces montaže.

 

Provjerite ponudu alata za lakšu montažu namještaja

 

Komentari
0

(Ocijenjeno: 0 puta)

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar / recenziju.
Nema komentara. Budi prvi!